Pubbing.ro
Bucuresti Schimba orasul

Avant-jazz si jazz experimental european la Jazz and More - Sibiu

Joi, 11 Septembrie 2008, Categoria: Festivaluri

Avant-jazz si jazz experimental european la Jazz and More - Sibiu Asociatia Culturala INTERZONE anunta parteneriat strategic cu JADD Association in vederea co-producerii a trei concerte importante de jazz experimental european. Cele trei concerte vor fi prezentate in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului International JAZZ and MORE ce va avea loc la Sibiu in perioada 17- 19 octombrie a.c.

Festivalul International JAZZ and MORE de la Sibiu continua traditia prezentarii celor mai noi creatii de avant-jazz si jazz experimental din Europa printr-o serie inedita de concerte conceptuale ce promoveaza improvizatia, minimalismul si efectele audiovizuale incurajand, totodata, dialogul dintre artisti si public. Cele trei concerte prezentate in asociere cu JADD Association incearca sa aduca publicului un sound eclectic reprezentativ pentru diversitatea spatiului muzical european.

Cele trei concerte prezentate la Sibiu ii au ca invitati pe:

- Carlo Actis Dato, unul dintre cei mai novatori saxofonisti italieni, membru al ITALIAN INSTABILE ORCHESTRA, in duet cu basistul spaniol Baldo Martinez, una dintre figurile cele mai cunoscute ale jazzului spaniol si european contemporan. Acestia vor concerta la Sibiu sambata, 18 octombrie.

- Trioul suedez GUL 3 - este poate cea mai neobisnuita propunere de concert - un amestec excelent de minimalism tipic scandinav cu jazzul contemporan bazat pe concept si pe improvizatie totala. Acestia vor concerta la Sibiu sambata, 18 octombrie.

- Trioul de saxofoane ATIPICO TRIO, condus de acelasi Carlo Actis Dato, un trio surprinzator de instrumentisti saxofonisti care imbina satira, seriozitate, ironie, meticulozitate, contemporan, futuristic si pasional in acelasi timp, SAX–APPEAL in stare pura. ATIPICO TRIO va incheia oficial cea de-a IV-a editie a festivalului duminica, 19 octombrie.

CARLO ACTIS featuring BALDO MARTINEZ

Italia/ Spania

Carlo Actis Dato si Baldo Martinez formeaza un duet energic al muzicii de avant jazz. Ambii artisti au cunostinte atat in muzica de folclor, cat si in cea de jazz, oferind interpretarii lor o nota speciala. Concertul de la Sibiu e o colaborare frumoasa ce combina jazzul cu muzica traditionala intr-un mod simplist. Interpretarea usoara si capricioasa a lui Martinez se combina perfect cu exuberanta lui Dato. Tonalitatile lui Dato par a fi mai zgomotoase interpretand piese ca Compay Segundo si comice in Luna Park. Piesa Vejo Elmer a lui Martinez ofera o balada contrastanta acestor piese, dar interpretarea sa va completa perfect interpretarea pe Dato in timpul concertului prezentan Festa si Sospeita.GUL 3

Suedia

Membrii trupei GUL 3 s-au intalnit acum 14 ani,in 1996. Svenson, Olsson si Arrias studiau pe atunci muzica clasica, iar intalnirile lor de dupa orele de curs erau de cele mai multe ori explorari zgomotoase ale muzicii improvizate ce se incheiau tarziu in noapte. Nemultumiti de modul traditional in care se construiau sunetele, au cautat mereu o cale mai directa si mai putin pretentioasa de a face muzica. Pentru a sparge gheata, au inceput pur si simplu sa faca galagie- un anumit zgomot care sa fie pus in valoare de alte sunete. Trio-ul lor debuteza, astfel, ca un proiect in timp ce studiau la Universitatea din Goetheborg. De atunci au lansat trei albume, au intreprins numeroase turnee si proiecte, printre care muzica pentru filme mute, spectacole de dans si teatru. in 2006 Gul 3 a lucrat impreuna cu chitaristul Tetuzi Akiyama, avand turnee in toata Suedia si inregistrand pentru SR, radioul public national suedez.ATIPICO TRIO

Italia

Atipico Trio este una dintre cele mai aclamate trupe de jazz din Italia ultimilor ani. Proiectul ii reuneste pe Carlo Actis Dato, Piero Ponzo si Beppe Di Filippo intr-un concert extraordinar ce imbina folkul mediteranean cu ritmuri balcanice, muzica swing, jazz-ul sud american si klezmer. Principala trasatura a acestui grup e umorul cu care abordeaza fiecare piesa reusind sa creeze un spectacol spumos in care sunetul instrumentelor e combinat cu cel al vocii umane intr-un cadru ce reconstituie o petrecere din Bagdad. Satira, seriozitate, ironie, meticulozitate, contemporan, futuristic si pasional in acelasi timp- acestea sunt adjectivele cu care presa internationala a descris salbaticul si extraordinarul trio Atipico. Colectia de piese pentru concertul de la Sibiu a fost creata sa ironizeze povesti de dragoste (Chantant l'Amour Bucolique), sa amuze (Wolf Symphony N. 37) si sa impresioneze prin virtuozitate (Ile de Goree).JAZZ and MORE este o productie INTERZONE in asociere cu JADD Association. Acest proiect este finantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Muncipiului Sibiu.