Pubbing.ro
Bucuresti Schimba orasul

Festivalul Zilele Basarabiei

Miercuri, 27 Martie 2013, Categoria: Festivaluri

Festivalul Zilele Basarabiei Pe 27 martie se implinesc 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Cu aceasta ocazie, Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti desfasoara la Bucuresti, intre 27-30 martie, cea de-a VI-a editie a Festivalului “Zilele Basarabiei”. 

Programul din acest an este unul deosebit si cuprinde dezbateri, concerte si manifestari culturale. Astfel, Festivalul va  incepe  miercuri, 27 martie, cu o zi dedicata artizanilor Unirii. Participantii, impreuna cu  membrii Organizatiei Studentilor Basarabeni vor aduce un Omagiu celor care in 1918 au votat Unirea prin traditionala depunere de flori si coroane la mormintele membrilor Sfatului tarii de la cimitirul de la Cernica. De asemenea, soborul de preoti al manastirii va oficia o slujba de pomenire pentru toti cei care si-au dat viata pentru a infaptui Unirea de la 1918.

Joi, 28 martie, va avea loc o  dezbatere cu tematica ,,Basarabia in presa de ieri si de azi”, iar vineri, 29 martie, va invitam la lansarea cartii „ Basarabia in presa interbelica” din Colectia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni. La aceste evenimente vor participa personalitati importante din mediul cultural, istoric, academic, dar si din mass media.

Programul va continua cu vizionarea piesei de teatru ”Carre de asi…cu valet”, proiectia filmului ” Clopotul Reinvierii ” si recitalul de poezie „Aici e totul romanesc/ si Dumnezeu, si cerul si pamantul”

Aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania va culmina sambata, 30 martie, cu un concert extraordinar, in care vor evolua interpreti si trupe indragite de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea ocazia sa asculte muzica romaneasca de calitate in cadrul unui spectacol suta la suta  LIVE. 

Festivalul “Zilele Basarabiei” se desfasoara cu sprijinul Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, a Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni si a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

De sase ani, ”Festivalul Zilele Basarabiei”  confirma faptul ca semnificatia zilei de 27 martie a ramas la fel de vie in cugetul si spiritul romanesc astazi, la fel ca in 1918. Va asteptam alaturi de noi ca sa demonstram impreuna ca romanii din ambele state romanesti sunt in continuare uniti prin aceeasi limba, aceeasi istorie si aceleasi valori!

Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti este o organizatie non-guvernamentala care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflati la studii in Romania in spirit national, democratic si proeuropean.