Pubbing.ro
Bucuresti Schimba orasul

Jazz and More la Sibiu

Luni, 1 Septembrie 2008, Categoria: Festivaluri

Jazz and More la Sibiu Asociatia Culturala INTERZONE anunta cea de-a patra editie a Festivalului International JAZZ AND MORE ce va avea loc in perioada 17- 19 octombrie a.c. Cea de-a patra editie a festivalului continua seria de evenimente culturale din anul 2007 si va prezenta pe scena de la Sibiu un mix interesant de premiere si colaborari intre artisti consacrati si tinere talente ale noii muzici de jazz.

Festivalul International JAZZ AND MORE este singurul eveniment din Romania care promoveaza muzica de avangarda, fiind dedicat evidentierii si dezvoltarii noilor tendinte in muzica. Evenimentul ofera o sansa unica de a descoperi creatii originale noi si reprezinta o platforma excelenta atat pentru artisti, cat si pentru publicul larg, de a parcurge un spectru generos de stiluri de la New Jazz si Avant Jazz la Free Jazz si Improvised Music pana la Art- Noise, Electro Music si Avant- Rock. Festivalul International JAZZ AND MORE este un festival al celor mai reprezentative curente muzicale contemporane si reprezintă intalnirea unor artisti de prima linie ce au ales explorarea creativa in locul banalului conventiei fiind destinat celor care preferă evenimentul- arta vie- unei supraproductii muzicale în serie.

Timp de trei zile, JAZZ AND MORE va crea la Sibiu o experienta de neuitat pentru sute de spectatori provocati într-o atmosfera lejera sa reactioneze la improvizatiile artistilor ce combina spectacolul cu tehnici instrumentale pentru a comunica emotii. Cea de-a patra editie a festivalului va debuta vineri, 17 octombrie a.c. cu un recital al unuia dintre cei mai reprezentativi artisti de jazz din Romania, domnul Mircea Tiberian, si se va încheia duminică, 19 octombrie a.c., cu un concert electrizant al italienilor de la Atipico Trio.

"Sibiul ar putea deveni prin acest festival exponentul cel mai reprezentativ al muzicii de avangarda din Romania" a declarat Mircea Streit, directorul festivalului. "Ne propunem o continuare a traditiei jazzului creativ pe care l-a avut Sibiul prin anii ´80 când pe scena sibiana de jazz au urcat pe langa cei mai buni muzicieni romani o serie de reprezentanti de seamă ai muzicii improvizate cum ar fi: Gunter Hampel, Jeanne Lee, ROVA Saxophone Quartet, Alexander von Schlieppenbach, Albert Mangelsdorf, Evan Parker, Paul Lovens, Ernst-Ludwig Petrowski, si multi altii."

Pregatirile pentru cea de-a IV-a editie a festivalului sunt in derulare, iar informatii despre locul de desfasurare, bilete, line-up si programul complet al evenimentelor vor fi comunicate in cel mai scurt timp.

Mircea Tiberian in recital de deschidere

La cei 51 de ani ai sai, Mircea Tiberian este un nume de referinta pentru jazzul romanesc. Artistul va sustine la Sibiu un concert de pian interpretand piese de pe cel mai recent album al sau, Noiembrie. Selectia cuprinde un mozaic de abordari caracterizat prin piese simple si ample, momente improvizate si demersuri de sound exploring.

Mircea Tiberian s-a nascut la Cluj, pe data de 4 mai 1955, si-a petrecut copilaria si adolescenta la Sibiu, iar în 1975 s-a mutat în Bucuresti, unde traieste si in prezent. Intre 1990 si 1993, este membru al Romanian Big Band, iar in anul 1998, co-fondator al Orchestrei Interzone Jazz. A participat la diverse proiecte multimedia: Incursiuni (1996), Liniada (1999), Agnus Dei (2000), si a condus mai multe grupuri de jazz sub propriul sau nume. A sustinut turnee in tara si strainatate, cantand alaturi de Larry Coryel, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Raducanu, Aura Urziceanu sau Anca Parghel. Este lector la Universitatea de Muzică din București, a carei sectie de jazz a si infiintat-o. Mircea Tiberian mai este si autorul Curriculumului de Jazz pentru liceele de muzica din Romania. A sustinut conferinte despre istoria jazz-ului si a obtinut numeroase premii.

Laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor pentru Jazz in 1990, 1996 si 2000, Mircea Tiberian si- a extins recent activitatea artisitca si a publicat cel mai valoros studiu romanesc dedicat jazz-ului: Note despre Muzica si Note Muzicale.

Discografie:

• 2007 Noiembrie, Java Records

• 2005 Mămăligă Mood, Institut Francais de Bucarest

• 2004 Shining of the Abyss, Java Records

• 2003 Balkan Jazz (cu Nicolas Simion), Institution Music

• 2003 Palindrome, Jam Records

• 2003 Lumini (cu Maria Răducan), La Strada

• 2003 Viata Lumii, Java Records

• 2002 Transylvanian Grace, NotTwo Records

• 2002 Eleven (cu Maurice Marin), Jam Records

• 2002 Back to My Angel, Editura Muzicală

• 2001 Crossing Atlas 45°, NotTwo Records

• 2000 Hotel of Three Beginnings, Intercont Music

• 2000 Interzone Plays with Adam Pieronczyk, NotTwo Records

• 1999 Interzone, SRR

• 1998 Alone in Heaven, Intercont Music

• 1994 Workin Undergroun, Prima Records

• 1992 Never Ending Story, Blue Label

• 1990 Magic Bird (cu Anca Parghel), Electrorecord

Recitalul domnului Mircea Tiberian va avea o durata de 60 minute.



Atipico Trio- tot ceea ce ai cerut de la un instrument de suflat si nu ai reusit să asculti

Atipico Trio este una dintre cele mai aclamate trupe de jazz din Italia ultimilor ani. Proiectul ii reuneste pe Carlo Actis Dato, Piero Ponzo si Beppe Di Filippo intr-un concert extraordinar ce îmbina folkul mediteranean cu ritmuri balcanice, muzica swing, jazz-ul sud american si klezmer. Principala trasatura a acestui grup e umorul cu care abordeaza fiecare piesa reusind să creeze un spectacol spumos in care sunetul instrumentelor e combinat cu cel al vocii umane intr-un cadru ce reconstituie o petrecere din Bagdad. Satira, seriozitate, ironie, meticulozitate, contemporan, futuristic si pasional in acelasi timp- acestea sunt adjectivele cu care presa internatională a descris salbaticul si extraordinarul trio Atipico. Colectia de piese pentru concertul de la Sibiu a fost creata sa ironizeze povesti de dragoste (Chantant l'Amour Bucolique), sa amuze (Wolf Symphony N. 37) si sa impresioneze prin virtuozitate (Ile de Goree).

Componenta:

Carlo Actis Dato- saxofon (bariton si tenor), bass clarinet

Piero Ponzo- alto sax, clarinet, bass clarinet

Beppe Di Filippo- saxofon (soprano, alto si bariton)

Discografie:

1. Allegro con Brio- (Leo Records, 2004)- componenta actuală

2. Gone with the Winds (Splasc Records, 1996)

3. Where the Reeds Dare (Splasc Records, 1990)

Concertul celor de la Tipico Atrio are o durata de 90 minute.