Pubbing.ro
Bucuresti Schimba orasul

Raw Materials la Jazz and More 2008

Miercuri, 3 Septembrie 2008, Categoria: Festivaluri

Raw Materials la Jazz and More 2008 Cei mai bine cotati tineri artisti de jazz din Statele Unite ale Americii, pianistul Vijay Iyer si saxofonistul Rudresh Mahanthappa, au confirmat sosirea lor la Sibiu unde vor sustine un concert sambata, 18 octombrie a.c, in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului International JAZZ AND MORE.

Raw Materials, proiectul de duo al celor mai bine cotati tineri artisiti americani de jazz -Vijay Iyer si Rudresh Mahanthappa- atrage atentia prin melodii inteligente si armonii combinate cu ritmuri complex stratificate ce sintetizeaza muzica de new jazz la tot ce e mai bun. Pianistul Vijay Yire si saxofonistul Rudresh Mahanthappa reprezinta o noua generatie de artisti ce exploreaza cultura originilor lor prin muzica. Fiii unor imigranti indieni, acestia pastreaza in muzica lor traditii din Asia, Africa si Europa dezvoltand un sound nou aplaudat la scena internationala atat de critici, cat si de marele public. În 2006 Savoy Jazz a produs Raw Materials, primul lor album duo. Revista Time Out New York descrie albumul ca "cea mai izbitoare colaborare a momentului. O serie de duete indraznete, ansamblul combina maiestria sublimului cu rigidul...e ca si cand ai vedea doua parti ale aceleiasi monede...Un triumf complet de la inceput si pana la final. "

Interpretarea lui Iyer se distinge prin frenezia cu care acesta ataca corzile pianului. Incetinind si urcand in game variate acesta creeaza senzatia unor sunete deosebit de armonioase. Majoritatea pieselor lui au o trasatura clara: folosind sabloane ale jazz-ului, Iyre interpreteaza ostinato, urcand incet la mana stanga, si tremolo sau arpeggio la mana dreaptă, ceea ce necesita o mare putere de concentrare. Sunetul creat de Mahanthappa la saxofon este indraznet, deschis si usor ascutit, iar ritmul acestuia exact. Colaborarea lor demonstreaza o prietenie puternica, marcata de perspective comune si dispozitii contrastante ce a rezultat in creatii muzicale exceptionale.

Concertul de la Sibiu face parte din turneul european al artistilor, iar dupa reprezentatia de la Sibiu acesti se vor indrepta spre Mannheim, Germania. Duo-ul a compus si inregistrat o lucrare de seara comisionata de prestigioasa fundatie Rockeffeler, a avut concerte în direct pentru Swiss Radio si a participat la festivaluri internationale in Strasbourg, San Francisco, Seattle, Perth, Melbourne, Vacouver si Montreal.VIJAY IYER este prezentat in The Village Voice ca cel mai impozant pianist si compozitor care s-a ivit in ultimii ani, iar in The New Yorker ca unul dintre cei mai importanti pianisti ai zilelor noastre. Criticii de Specialitate ai The Downbeat Magazine l-au clasat pe pozitia numarul unu ca cel mai bun tanar artist de jazz timp de doi ani consecutiv in 2007 si 2008. Acesta a lansat 12 albume ce s-au bucurat de aprecierea criticii de specialitate, dintre cele mai recente: Tragicomic în 2008 alaturi de trio-ul său, Door în 2008 cu trio-ul Fieldwork, Still Life Commentator în 2007 cu poetul interpret Mike Ladd si Raw Materials în 2006.

VIJAY IYER a primit prestigiosul premiu pentru arte al CalArts Alpert, premiul Fundatiei New Yorkeze pentru cercetare stiintifică în arte având proiecte finantate de Fundatia Rockefeller, New York Council of the Arts, Chamber Music America si Arts International. Artistul s-a perfectionat la New York University, New School University, Harvard University si School for Improvisational Music si a avut lucrari publicate in jurnale de specialitate. Mai mult decât atât, Iyer are un master în matematică si economie la Yale College. Artistul locuieste acum la New York.

Discografie:

• 2008 Tragicomic, Sunnyside Records

• 2008 Door, Pi Recordings

• 2007 Still Life with Commentator, Savoy Jazz

• 2006 Raw Materials, Savoy Jazz

• 2005 Simulated Progress, Pi Recordings

• 2005 Reimagining, Savoy Jazz

• 2004 In What Language?, Pi Recordings

• 2003 Blood Sutra, Artists House

• 2002 Your Life Flashes, Pi Recordings

• 2001 Panoptic Modes, Red Giant Records

• 1998 Architextures, Asian Improv Records

• 1995 Memorophilia, Asian Improv Records

RUDRESH MAHANTHAPPA este unul dintre cei mai inovativi tineri muzicieni si compozitori din lumea jazz-ului contemporan. In recunoastere pentru viziunea originala in abordarea diferitelor stiluri, criticii de specialitate ai The Downbeat Magazine l-au numit anul acesta steaua în devenire numărul doi a artistilor de jazz. Conform revistelor The Village Voice, JazzTime si The Denver Post, ultimul său album, Codebook (Pi Recording, 2006), face parte din topul celor mai bune albume de jazz ale ultimilor ani. In Europa albumul a primit premiul Choc- cea mai inalta distinctie a francezilor de la Jazzman-, patru stele în clasamentul Jazwise din Marea Britanie si distinctia Bollino di Marzo a italienilor de la Musica Jazz. Proiectele actuale ale artistului includ colaborari cu artisti ai generatiei sale alaturi de care sustine turnee mondiale: Rudresh Mahanthappa Quartet (alături de Vijay Iyer-pian, Francois Moutin- bas si Dan Weiss- tobe), Raw Materials, Indo-Pack Coalition (trio cu Rez Abassi la chitara sitar si Dan Weiss la table), Dakshina Ensemble (alături de legena saxofonului Kadri Goplanath), Mauger (cu basistul Mark Dresser si Gerry Hemingway la tobe), Dual Identity (alături de saxofonistul Steve Lehman) si MSG (trio cu Ronan Guilfoyle la bas-voce si Chander Sardjoz la tobe).

Artistul câstigă finantari pentru compozitiile sale de la Fundatia Rockefeller, American Composers Forum, Chamber Music America si New York State Council. Mahanthappa are un doctorat in muzica de jazz la Berklee College of Music si un masterat in compozitie muzicala la DePaul University în Chicago. Profesor la New York University, artistul locuieste în Brooklyn, NY.

Discografie:

• 2006 Codebook, Pi Recordings

• 2006 Raw Materials, Savoy Jazz

• 2004 Mother Tongue, Pi Recordings

• 2002 Black Water, Red Giant Recorder

• 1996 Yatra, AEMMP

Concertul Raw Materials are o durată de 90 minute.