Pubbing.ro
Bucuresti Schimba orasul

Simfonia meniului la Muzeul Cotroceni

Joi, 14 Mai 2009, Categoria: Muzee

Muzeul National Cotroceni va invita sambata 16 mai 2009 la cea de-a V-a editie a programului european "Noaptea Muzeelor" initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta. In acest an, Noaptea Muzeelor se va desfasura sub patronajul Secretarului General al Consiliului Europei - domnul Terry Davis si pentru prima data sub patronajul UNESCO.

Cu acest prilej, Muzeul National Cotroceni va oferi publicului vizitator urmatorul program:

18.00-18.30 - vernisarea expozitiei "Simfonia meniului"

Expozitia "Simfonia meniului" este realizata de Muzeul National Cotroceni in colaborare cu Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" si Asociatia "Ospetia din Romania".

In cadrul expozitiei, ne vom aduce aminte de atmosfera rafinata de la Curtea Regala prin reconstituirea unui dejun regal, in sufrageria regala, prin pregatirea unui meniu oficial, cel de la incoronarea lui Ferdinand si a Mariei ca suverani ai Romaniei Mari, 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, si a unui meniu traditional romanesc, servit la masa regala la 5 ianuarie 1915. Meniurile vor fi pregatite de catre maestrul bucatar Doru Creosteanu de la Hotelul Ramada Majestic. Vor mai fi expuse si documente reprezentand meniuri servite la dejunurile si dineurile regale in perioada regilor Carol I, Ferdinand I si Carol al II-lea, meniuri servite la dejunuri si banchete date in onoarea unor personalitati ale vietii politice si culturale (Ion I.C. Bratianu, Take Ionescu, gen. H. Berthelot, Mihail Manoilescu, actrita Marioara Ventura etc), alaturi de meniuri servite in renumite restaurate romanesti si franceze, carti vechi de bucate, dar si serviciul din cristal de Boemia al reginei Maria, servicul de sparanghel, trusa de tacamuri din argint, folosite la mesele regale. Deoarece de cele mai multe ori, dejunurile si dineurile regale erau insotite de auditii muzicale, in expozitie vor figura si partituri dedicate celor doua regine, Elisabeta si Maria, partituri semnate de clasici ai muzicii - Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Carl Ziehrer, Iosif Ivanovici. De asemenea, publicul va audia valsuri si marsuri compuse de catre Johann Strauss, Carl Ziehrer, Iosif Ivanovici, compuse cu prilejul unor evenimente istorice (ex. revolutia de la 1848), perioada in care acestia s-au aflat pe tritoriul Tarilor Romane.

- vernisarea expozitiei - "Familia regala a Romaniei in carti postale ilustrate", editia a doua, realizata in colaborare cu Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”, si care continua sirul manifestarilor de la Muzeul National Cotroceni, dedicate cartofiliei. Vizitatorii vor surprinde familia regala a Romaniei in diverse ipostaze – la serbarile dedicate zilei de 10 Mai, la trecerea in revista a trupelor, la manevrele regale, la balurile de la Curtea Regala, in Sala Tronului etc. Expozitia incearca totoodata sa descopere interesul pentru aspectul documentar al cartii postale, constituindu-se intr-un izvor pentru istoriografia romaneasca.

18.30-23.30 - vizitarea gratuita (pe baza de programare la numarul de telefon 021.317.31.07) a Muzeului National Cotroceni, vizita pe parcursul careia publicul va putea asista la workshop-uri pe diverse teme:

- fabricare manuala a hartiei realizata de Banffy Bela si Agoston Istvan, atelierul "Natura Paper" din Cluj;

- "Arta si mestesug azi" - cu studentii Universitatii Nationale de Arta Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectiile Ceramica si Metal;

- "Workshop la Cotroceni" cu studentii Facultatii de Arhitectura, din cadrul Universitatii "Spiru Haret" in saloanele Muzeului National Cotroceni;

- vizitarea expozitiei „Balcic, arc peste timp” - proiect initiat de Elite Art Gallery.