Pubbing.ro
Bucuresti Schimba orasul

Sziget, Insula Libertatii - conceptul care a stat in spatele celor 21 de ani de Sziget Festival

Joi, 28 Martie 2013, Categoria: Festivaluri

Sziget, Insula Libertatii - conceptul care a stat in spatele celor 21 de ani de Sziget Festival In cadrul conferintei de presa Sziget Festival, organizata miercuri, 27 martie, s-au dezvaluit noi informatii despre conceptul si programele festivalului din acest an.

Astfel, s-a nascut Sziget, Insula Libertatii, scotand in evidenta conceptul care a stat in spatele celor 21 de ani ai acestui eveniment. Organizatorii pun mai mult accent pe elementele vizuale din locatia festivalului, care vor juca astfel un rol mai important, iar, in acest sens, saptamana de distractie neintrerupta va fi incoronata de un spectacol final in ultima seara. Unele dintre locatii si programe aditionale vor aduce, de asemenea, un plus de valoare festivalului. Desi evenimentul este deja cunoscut pentru calitatea serviciilor, multe dintre acestea vor fi imbunatatite pentru a face din vacanta petrecuta la festival o experienta si mai confortabila. Anul acesta, Sziget Festival va avea loc in perioada 5-12 august, in inima capitalei Budapesta.

Aproape in aceeasi zi, dar cu douazeci de ani in urma, un grup de tineri entuziasti incercau sa defineasca un eveniment ce era pe cale sa se intample. Iata ce vroiau: „Avem nevoie de o saptamana intreaga de distractie impreuna”, „Un punct de intalnire pentru studentii acestui oras universitar” si „Un loc unde totul este posibil si nimic nu este obligatoriu”. Acestea sunt cele trei propozitii care au sintetizat evenimentul, principiile la care acest cerc de prieteni visa. Iata cum isi aminteste Károly Gerendai, organizatorul principal Sziget Festival, acele zile de la inceputuri: „Libertatea a fost intotdeauna modul in care ne-am exprimat, si probabil ca nu aveam nici cea mai vaga idee despre ce presupunea un festival adevarat, dar am crezut si am simtit ca nu putea fi decat un loc unde oamenii sa existe pur si simplu lipsiti de constrangeri si sa uite de problemele de zi cu zi pentru a petrece o saptamana de fericire si pace”.

De fapt, noul concept al Sziget 2013 nu este decat o redefinire a unui concept deja existent: de data aceasta insa, „Insula Libertatii” se naste cu acte in regula, adica o republica de o saptamana, cu propriile reguli, propria moneda, separata fizic pe o insula, in inima metropolei, chiar cu propriul blazon si steag.

Insula Libertatii este o republica democrata fara un conducator, unde fiecare membru al societatii, aborigen sau imigrant, are aceleasi drepturi si obligatii.

Date despre tara

Locatie: Sziget, Insula Libertatii este o republica situata pe o insula de pe Dunare, in partea de nord a capitalei Budapesta. Este inconjurata de bratul principal al Dunarii, la est, si de un brat secundar la vest. Suprafata este de 76 de hectare.

Coordonate:

Nord: 47° 32' 50.7" N

Est: 19° 3' 0.4" E

Geografie:

Relief: ses, inconjurat de padure

Hidrologie: Dunarea este principalul fluviu, cu un debit excelent

Climat: continental, temperatura medie intre 25-30 °C

Flora si Fauna: Insula Libertatii are o flora si o fauna diversa. Szigetanii acorda o atentie aparte conservarii habitatului original.

Istorie: Intemeietorii festivalului (cunoscuti si sub denumirea de Szigetani) au ajuns pe insula in anul 1993. Dezvoltarea se produce an de an, odata cu noile locatii si elemente de infrastructura adaugate. In prezent, este una dintre cele mai atractive destinatii turistice pentru tinerii din intreaga lume. A fost ales cel mai bun in categoria sa in Europa in anul 2011.

Populatia: Conform ultimului recensamant: 381.000 Szigetani. Acest numar ne plaseaza pe locul 177 in lume.

Grupuri etnice si limba oficiala: Marea majoritate a Szigetanilor sunt maghiari, dar populatia este una foarte diversificata, de vreme ce marea majoritate a natiunilor este reprezentata. Limbile vorbite sunt: maghiara, engleza, germana, italiana, olandeza si multe alte limbi din intreaga lume, desi limba folosita in mod uzual este muzica. Orice bariere lingvistice sunt depasite prin ritualuri antice, cum ar fi consumul de palinca, dans, etc.

Moneda: fara numerar, sunt acceptate doar carduri si alte dispozitive de plata electronica.

Transport: Sziget, Insula Libertatii beneficiaza de un transport dezvoltat. Aproape toate mijloacele de transport – pe apa si terestre – sunt disponibile pentru a ajunge pe insula. Pe teritoriul republicii – nu doar din motive de mediu – este permis doar traficul pietonal. Szigetanii pot utiliza transportul public al metropolei invecinate folosind documentul Citypass.

Cultura: Insula Libertatii si-a castigat, pe buna dreptate, titlul de „cea mai colorata”, de vreme ce aproape toate genurile culturale sunt reprezentate in cele 60 de locatii diferite unde au loc o multime de programe.

Conceptul vizual – Spectacolul de final si multe altele

Desi eforturile organizatorilor festivalului Sziget sunt indreptate spre a face din acest eveniment muzical unul divers si apetisant, tendinta permanenta a fost si de a crea o atmosfera speciala, prin experimente de lumini si instalatii. Ca exemplu, locatiile Luminarium, Labirintul de Tarot si Cökxpon sau iluminatul ambiental cu lampioane sau uimitoarele strazi de teatru, sunt elemente foarte importante pentru atmosfera pe care festivalul urmareste sa o creeze.

In anii precedenti, tendintele de la nivel international au aratat ca festivalurile pun un accent aparte pe elementele vizuale. Aliniindu-se acestei tendinte, Sziget s-a axat, la randul sau, intotdeauna pe imbunatatirea elementului de spectaculozitate si pe o explozie de energie, iar resursele necesare in acest sens au fost puse la dispozitie. Multe proiecte au avut succesul scontat, cum ar fi Colosseum, Satul Hungaricum, Luminarium sau Balciul Est European, dar sistemele care au sustinut grupurile Hello Wood si Medence si-au gasit de asemenea locul. An de an, numarul acestor activitati a crescut, mai ales anul trecut odata cu Sziget Eye.

Károly Gerendai, referindu-se la peisajul de azi al festivalului, spunea: „In prezent nu doar Europa sau lumea intreaga, ci si Ungaria abunda in festivaluri din ce in ce mai impresionante. Multe dintre acestea ofera aceleasi tipuri de programe muzicale”. A mai adaugat si faptul ca doar ca pe aceasta piata pot supravietui doar cei care pot sa creeze o atmosfera unica si sa sparga tiparele „uniformitatii”. Sziget a demonstrat timpuriu, prin pretul relativ redus al biletelor, ca nu va putea concura alte evenimente internationale similare pentru ca nu poate fi competitiv intr-un mediu unde altii isi cheltuiesc bugetele pe megastaruri. Ca si alternativa, Sziget s-a concentrat pe diversitate culturala, calitatea serviciilor, atmosfera si raportul calitate-pret. Gerendai a mai adaugat: „Aceste eforturi au dat roade in 2011, anul in care Sziget a fost declarat cel mai bun festival din Europa”.

Anul acesta organizatorii au decis sa viseze si mai departe si sa transforme Sziget intr-un produs artistic. Din acest motiv partea vizuala a devenit si mai importanta acum. Gernendai a mai spus: „La nivelul festivalurilor internationale, mai ales cele de muzica electronica, investitiile se concentreaza pe elementele vizuale ale scenelor si pe efecte speciale pentru a crea un festival de tip Disneyland”. Sziget nu tine neaparat sa urmeze aceeasi cale, ci se indreapta spre mai multe instalatii, sculpturi, sisteme de lumini carora li se poate da si o interpretare artistica. Trebuie mentionat faptul ca Sziget investeste anul acesta mai mult ca niciodata in crearea unei atmosfere tip „experienta de festival”.

Una dintre principalele componente ale acestui concept va fi Spectacolul Final, organizat pentru prima data. Dupa cum ii spune si numele, acesta va fi reprezentatia finala a saptamanii de distractie. Asadar, duminica, pe Scena Principala, festivalul Sziget se va incheia cu un spectacol extraordinar de artificii, efecte pirotehnice speciale si proiectii laser. Muzica din timpul spectacolului va fi asigurata pe scena de cel mai cunoscut DJ si producator din prezent, David Guetta.

Atmosfera pe pentru aceasta „experienta de festival” va fi alimentata si de luminile din timpul noptii. Copacii vor fi impodobiti cu instalatii de Craciun, iar numarul lampioanelor va fi si mai mare. Va exista si una asa-numit Parc Disco, in padurea din apropierea Scenei Principale, unde „luminile disco”, becurile si stroboscoapele vor lumina natura pentru a crea un autentic sentiment de petrecere. O alta noua locatie propusa anul acesta este Parcul Curiozitatilor, in apropierea intrarii de pe podul K. Şi aceasta zona va fi iluminata aparte si va fi obscurizata cu ajutorul masinilor de ceata.

Sziget, Insula Libertatii are onoarea sa va prezinte noua sa locatie, Plaja Sziget. In anii precedenti, inotul in Dunare era strict interzis din motive de siguranta, dar anul acesta, multumita noilor evolutii, relaxarea va fi permisa pe plaja. Plaja Sziget va astepta Szigetanii cu o infrastructura adecvata si baruri, deschise chiar si pe timp de noapte, in atmosfera petrecerilor cu luna plina din Orientul Indepartat.

Sziget Eye, caruselul festivalului, va fi cu 20 m mai mare decat anul trecut, iar astfel evenimentul se va lauda cu cea mai mare roata panoramica din lume. O roata panoramica de 60 de metri va duce oaspetii la inaltime, iar pe timp de noapte va fi imbracata in culori si acoperita de proiectii, devenind astfel una dintre mai importante atractii ale festivalului.

Reamintindu-ne de circurile itinerante ale anilor 1890, atat din punct de vedere vizual, cat si al programului, Cirque du Sziget, o locatie nou-nouta, va fi gazda unor reprezentatii de circ. Aici va avea loc un spectacol exclusiv al celor de la Recirquel si multe alte productii uimitoare care nu trebuie ratate.

Sziget nu este doar un festival de muzica, ci si o uriasa adunare artistica. Spectacolul de la Giant Street Theatre va sosi anul acesta dintr-unul dintre cele mai indepartate continente, unde oamenii coabiteaza alaturi de canguri si ursi koala. Nu va putem dezvalui niciun nume deocamdata, dar va putem spune totusi ca sunt faimosi in intreaga lume, iar spectacolul lor monumental, care ne va tine cu sufletul la gura, va putea fi vazut nu o singura data, ci de trei ori pe zi.

In timpul plimbarilor pe aleile festivalului putem intalni persoane in vestimentatii ciudate, personaje de basm si creaturi care au evadat din fanteziile noastre. Anul acesta Sziget festival va fi gazda unor spectacole de teatru stradal pline de culoare din intreaga lume: de la teritoriile maorilor prin Noua Zeelanda si Australia, din India pana la Marele Zid Chinezesc si din multe tari europene.

Balciul Est European ii va astepta pe cei dornici sa emigreze cu jocuri si distractii binecunoscute. Tematica acestui an va fi lumea hippie a anilor 60 si 70. Miscarile pentru libertate si pace vor fi corelate cu filozofia „Insulei Libertatii”. Par lung, blugi stramti, pace si dragoste! In fabrica de imbracaminte a Balciului Est European ne vom putea realiza propria noastra vestimentatie de festival, un mijloc de exprimare a libertatii.

Noul Cartier Ruin Pubs nu numai ca va accentua unicitatea serviciilor de alimentatie din cadrul festivalului, dar merita vazut pentru atmosfera speciala si exclusiva pe care o creeaza. Cele mai atractive baruri se vor muta la Sziget pentru a-l face si mai vibrant timp de o saptamana.

Doua locatii prezente anterior se intorc anul acesta la Sziget. Scena Irish Pub, cu spectacole live de muzica irlandeza care sa ne reaminteasca cele mai bune piese ale idolilor muzicii, precum si Scena Tribut, vor fi doua noi puncte fierbinti ale festivalului.

O locatie prezenta si anul trecut, Colosseum, isi va dubla marimea si functiile anul acesta. In plus fata de gazduirea petrecerilor care anterior se organizau in cortul Meduza, aceasta locatie propune acum si un program nou, Petrecerea Culorilor. In cadrul unei uriase adunari, publicul va transforma locatia intr-o orgie a culorilor, aruncand recipiente cu pudra de toate culorile in aer pentru a da culoare locatiei si petrecerii.

Realizand o comparatie a serviciilor oferite la festivalurile internationale, Sziget iese cu adevarat in evidenta, conform impresiilor oaspetilor internationali. Totusi, e intotdeauna loc de mai bine, asa ca organizatorii festivalului se concentreaza permanent si pe consolidarea acestui segment. Serviciile de igiena vor inregistra o imbunatatire spectaculoasa anul acesta. Cele mai multe dintre noile toalete bio vor fi disponibile pentru Szigetani. Acestea vor fi grupate, dotate cu servicii de iluminat, iar curatenia va fi asigurata constant. Dusurile vor fi mai confortabile pentru ca vor fi echipate si cu vestiare, o sala de asteptare si una de machiaj. Serviciile de alimentatie vor fi de asemenea ameliorate pentru ca organizatorii se vor asigura ca standurile de mancare vor fi de cea mai buna calitate si vor arata si mai bine, oferind o larga varietate de preparate.

Alaturi de locul de joaca de la Sziget se va afla Family Camping, unde familiilor cu copii le sunt oferite servicii adecvate, cu un loc de joaca pentru copii si programe pentru cei mai mici dintre Szigetani.

Ultimul, dar nu cel din urma: Citypass a devenit un serviciu foarte popular al festivalului in ultimii doi ani si revine si anul acesta. Cu acest permis, vizitatorii pot utiliza transportul in comun gratuit si vor avea acces, din nou gratuit sau la pret redus, la serviciile aferente oferite de municipalitatea Budapesta. Mai multe informatii despre Citypass in curand.

Nu ratati saptamanile urmatoare cand vom prezenta mai multe nume si productii ce vor fi prezente la Sziget 2013!